Vertrouwen en denken gaan samen

Deze website is gemaakt vanuit de overtuiging dat christen zijn mij helpt een vrij mens te worden. Vrij van bijgeloof bijvoorbeeld. We geloven niet dat het effect heeft om iets af te kloppen of een poppetje te doorsteken als we een hekel aan iemand hebben. Onbekommerd loop ik onder ladders door, en het getal ‘dertien’ boezemt me geen angst in.
‘Demonen’ hebben geen macht over ons en niet alleen zij. Onze ouders hebben niet het laatste woord wanneer we willen trouwen. De staat bepaalt niet hoe we moeten leven. We kunnen onszelf zijn. We zijn kritische mensen. Dit zijn alle mede vruchten van het christendom.

Kritisch ben ik ook ten opzichte van christenen, vooral van hen die zeggen het officiële standpunt van de kerken te vertegenwoordigen. Tegelijk  weet ik dat kritiek op het christendom vaak een karikatuur ervan betreft. Zo wordt het christendom wel eens verweten dat de grondslag ervan niet het denken is, maar het vertrouwen. Maar het vertrouwen in het denken was nooit ontstaan zonder onze bevrijding uit angsten door het christendom. Vertrouwen ontkent het denken niet. De wereld is van God, dat is het het uitgangspunt van denken en vertrouwen.

Soms maken christenen van hun geloof een karikatuur. Neem bijvoorbeeld de overtuiging dat je op zondag niet mag zwemmen of voetballen. De oorspronkelijk gedachte is dat er een dag moet zijn waarop je niet hoeft te werken, maar vrij bent. Niet je afsloven is het doel van het menselijke leven, maar vrijheid. Daar kan de zondag ons aan herinneren. Zo gauw je gaat denken dat je niet mág werken op een zondag, ontstaat de vraag wat wel en wat niet onder werk valt. Dan is Leiden in last. Het resultaat is dat de zondag de meest vervelende en onvrije dag van de week wordt. De politiek schaft vervolgens onze gezamenlijke vrije dag af.

We moeten het kind niet met het badwater weggooien. Denken dat kennis en wetenschap alles kunnen oplossen, is bouwen op drijfzand. We willen vrij zijn van wat ons kan beklemmen, en verantwoordelijk zijn voor wat we doen. Kennis is niet de enige basis van ons leven, maar leven zonder kennis zet ons op een dwaalspoor. Wie kritisch verder durft te kijken, kan in het christendom op het spoor komen van een rijke spiritualiteit. Deze plaatst ons midden in het leven en tilt ons, vaak tot onze eigen verbazing, boven onszelf uit.

Delen:

1 reactie

Opgeslagen onder Geloven vandaag

One Response to Vertrouwen en denken gaan samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *