
Jezus plukt aren op sabbat, de joodse rustdag. Schriftgeleerden ondervragen hem en krijgen een wedervraag: 'Is de mens er voor de sabbat of de sabbat voor de mens?' ± 1500, houtsnede Ludolf van Saksen (Utrecht, Catherijneconvent).
Klik hier voor het eerste en hier voor het tweede deel van dit drieluik
Het vertrouwen dat Jezus door zijn dood heen bij God is, heeft gevolgen voor degenen die dit vertrouwen delen. Dat valt ons na bijna 2000 jaar christendom niet zo op, maar in het leven van de eerste christenen waren ze ingrijpend. Deze gevolgen zijn nog steeds van betekenis
Liefde gaat boven de wet
De liefde voor concrete mensen gaat altijd boven wetten, afspraken en idealen. Met liefde bedoel ik hier niet iets romantisch. Het gaat me om het onvoorwaardelijk accepteren van de ander, voor wie ik zo nodig verantwoordelijkheid wil dragen, als de ander daar niet toe in staat is.
Christenen zijn in deze zin ‘wetteloos’. Het accepteren van de ander zonder voorwaarden vooraf betekent zonder enig wapen tegenover de ander staan. Christenen hebben het vermogen ontvangen te vergeven zonder voorwaarden vooraf. Deze kracht maakt ons machteloos, omdat we dan niets kunnen afdwingen of iemand onder druk kunnen zetten. Dit is wat Paulus bedoelt als hij zegt dat als hij zwak is, hij machtig is (2 Korinte 12:10).
Moslims zeggen vaak dat de islam beter is dan het christendom, omdat de islam een wet heeft die in alle omstandigheden alles kan regelen. Of dit in de praktijk nu wel of niet werkt, toegegeven moet worden dat Jezus’ leerlingen sinds de opstanding geen wet in deze zin hebben. We kunnen ons zelfs niet beroepen op wat hij deed, want wij zijn Jezus niet. Wel kunnen we handelen in de ‘geest’ van Jezus. We moeten met de liefde als wapen zelf beslissen wat er hier en nu gebeuren moet.
Dat vraagt overleg met anderen. In alle gevallen zal een beslissing moeten vallen zonder ondersteuning van een goddelijke wet die voorschrijft wat er in soortgelijke gevallen gebeuren moet. Zelfstandig – maar niet zonder de steun van anderen – moeten we beslissen over onrecht dat opgeheven en hersteld moet worden.
Leven zonder wetten kan omslaan in kwaadaardige wetteloosheid. Er is veel geweld aan te wijzen in de geschiedenis van het christendom. Dit kan mede een gevolg zijn van de leegte die ontstaat doordat de wetten wegvallen. Als die niet gevuld wordt met de liefde, is het einde zoek.
Met nieuwe ogen
De verrijzenis werpt nieuw licht op ons leven. We worden erdoor uitgedaagd met nieuwe ogen naar ons leven en onze wereld te kijken. In dit licht wordt het ons duidelijk dat we ons voortdurend inkapselen en beschermen tegen mogelijk onrecht. We lopen vaak rond met gesloten ogen en verkiezen dat boven het mogelijk felle licht van de werkelijkheid.
Geconfronteerd met Jezus en met zijn God, zien we dat wij erfgenamen zijn van een geschiedenis van onrecht en geweld. Deze geschiedenis staat niet buiten ons. Wij maken er deel van uit en dreigen die voort te zetten. Door leerling van Jezus te zijn wordt ons de mogelijkheid gegeven de kringloop te doorbreken en een nieuw begin te maken. Dit kan ons leven, en vervolgens onze omgeving en de geschiedenis veranderen. We krijgen dit inzicht in het licht van de opstanding en door het ontvangen van de gave tot vergeven en liefhebben.