Jezelf worden, als Christa of Christus

De levensweg op zoek naar geluk wordt door reclamemakers vaak verbeeld als een eindeloos shoppen.

De televisie biedt ons beelden van talloze vrouwen en mannen ter navolging aan. Die beelden sporen ons aan dit of dat te kopen, belangrijk te vinden, te ondersteunen. Ons wordt voorgehouden dat leven zoals deze vrouw en die man pas echt leven is.
Wanneer we dat werkelijk proberen, wacht ons teleurstelling. Zo leven blijkt niet echt bij ons te passen. En als het wel zo is, ziet ons model ons als een rivaal. Hij of zij zal dan alles doen om te verhinderen dat wij worden zoals zij of hij.

Wegwijzen

Jezus navolgen, hem als model nemen, is iets anders. Het heeft geen zin om te worden als een mens die tweeduizend jaar geleden leefde. Jezus zelf wees altijd van zichzelf af naar God.
Het ging en gaat hem er veeleer om, dat wij ons op onze manier met elkaar en met God verhouden, zoals hij dat op zijn manier deed. Wij zijn andere mensen dan Jezus, en staan voor andere situaties. Maar wij leven van dezelfde Adem van God die hem bezielde en waarvan hij getuigde. Als wij dat aangaan, herkennen anderen misschien iets in ons wat ook in Jezus aanwezig was.

Mannelijk?

Veel vrouwen ervaren het man-zijn van Jezus als een blokkade. De nadruk op de titel ‘zoon van God’ versterkt dit. De mannelijkheid van Jezus is in de geschiedenis van het christendom door mannen immers vaak tegen vrouwen gebruikt, om ze klein en onderworpen te houden.
Als God mannelijk is, zijn de mannen goddelijk. Dat Jezus een man was, is een van de argumenten die in sommige kerken gebruikt worden tegen het opnemen van vrouwen in de kring van voorgangers.

Christa of Christus

Maar God openbaart zich niet in het man-zijn van Jezus. God laat zich zien in het aanbod van onvoorwaardelijke vergeving, door Jezus gedaan. Als die Adem van God door ons heen stroomt, belichamen wij God in onze wereld. Wij verschijnen als een ‘Christus’ of ‘Christa’. Dit laatste is ook mogelijk zonder zelf ooit van Jezus gehoord te hebben.

Delen:

Schrijf een reactie

Opgeslagen onder Jezus, de Christus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *