We gaan verhuizen!

We gaan verhuizen! ‘We’ zijn zestig, zeventig mannelijk religieuzen, het merendeel jezuïeten met verder enige dominicanen, sacramentariërs, oblaten en nog enige eenlingen. Bijna allemaal mensen die hulpbehoevend zijn. Er zijn mensen bij die niets mankeren en er zijn er die op een gesloten afdeling wonen.

brakkenstein_hofgebouw_2

Het hofgebouw in Brakkenstein (Nijmegen)

Het huidige gebouw is het voormalige ‘philosophicum’, waar jonge jezuïeten werden ingeleid in de spiritualiteit en regels van hun orde en in de filosofie. Het gebouw is gebouwd met het oog op jonge mensen en is in toenemende mate ongeschikt voor het huidige doel. De staf, de verzorging, telt bijna evenveel mensen als de bewoners, wel zijn de meesten part time. Ze werken er graag en beweren dat ze alle tijd hebben. Er hangt een goede sfeer tussen bewoners en verzorgers en tussen de verzorgers onderling.

Binnenkort gaan we verhuizen, ongeveer 750 meter naar het zuiden. Dat betekent in elk geval ruime kamers, douche en toilet bij iedere kamer, aparte slaapkamer, kortom een grote vooruitgang in de leefsituatie. Zo comfortabel en mooi hebben maar heel weinigen onder ons gewoond. We hebben en houden een eigen keuken. Keuken en ‘refter’ bevinden zich in een apart gebouw, door een gang verbonden met het hoofdgebouw.

Rond Sinterklaas gaan we over. Het is onzeker of alles dan klaar is en werkt. Er moet nog heel veel gebeuren. Ik heb al gesuggereerd dat we in de Advent maar een grote vasten moeten houden en niet alleen overdag maar ook in de nacht niet zullen eten. Allerlei elektrische installaties moeten nog beproefd worden.

Het huidige gebouw, het Berchmanianum, wordt onderdeel van de Radboud Universiteit.

Het huidige gebouw, het Berchmanianum, wordt onderdeel van de Radboud Universiteit.

De verwarming werkt al. Daarvoor dient een uitzonderlijke machine die, voor zover ik weet, alleen nog in Duitsland voorkomt. Deze maakt gebruik van het gegeven dat het bevriezen van water en het dooien van ijs elektriciteit oplevert. Mijn verzoek aan deze ijslolly te mogen likken wordt afgewezen: de machinerie ligt begraven onder een geweldige hoop aarde, in iedere kamer kan de bewoner met de thermostaat de vloerverwarming hoger of lager zetten.

Het ideaal van de autonomie is ook in het kloosterlijk milieu doorgedrongen.

Het gebouw is groot en mooi. De vloer op de benedenverdieping is van mooie steen en er komt een overvloed van licht door de ramen, zonder dat je het gevoel krijgt dat je in een bloemen- of groentekas staat.

Maar evenals onze huidige woning is het niet gebouwd vanuit de huidige bestemming. Oorspronkelijk had de gemeente een flatcomplex willen bouwen. Toen bleek dat er weinig kopers zouden zijn. Nu wordt het een bejaardenhuis, verzorgingshuis voor religieuzen, maar in de nabije toekomst zijn ook niet-religieuzen welkom.

brakkenstein_hofgebouw_bovenaanzichtWat nu precies de gevolgen zijn van de verandering in bestemming, weet ik niet. Het ziet ernaar uit dat niet alles op hulpbehoevenden is ingedekt. Zo weigerden de architecten de open gaanderij op sommige plaatsen dicht te maken, zodat sommige mensen door de kou moeten, willen ze naar een ander gedeelte van het gebouw gaan.

Voor het personeel is een eigen ruimte geschapen, zodat ze samen koffie kunnen drinken. Maar ze willen dat helemaal; niet, ze willen met de bewoners koffie en thee drinken, ze zijn gehecht aan de momenten van hun nabijheid.

Wat ik zelf niet prettig vind, zijn de kamers: ze zijn vierkant. In mijn ervaring zijn langwerpige kamers plezieriger, warmer, persoonlijker. Een vierkant is confronterend. Deze vierkanten besparen ruimte, maar verschaffen minder leefruimte. Een van mijn conclusies is dat ik vrouwelijke architecten gekozen zou hebben.

1 reactie

Opgeslagen onder Geloven vandaag

One Response to We gaan verhuizen!

 1. Elsi

  Lieve André,
  Tja vierkant betekent dat alle wanden even lang zijn, alles het zelfde en dat is niet erg inspirerend maar eigenlijk best saai.
  De wanden kun je niet verplaatsen, wel valt er misschien die saaiheid te doorbreken door het meubilair zo neer te zetten, dat de vier hoeken niet meer allemaal hetzelfde blijven. Hoe zou het zijn als je een kast of een secretaire schuin voor een hoek plaats zodat je een afgeëkte hoek krijgt? Niemand zou er iets op tegen hebben om je bed diagonaal in de kamer neer te zetten. Best handig want je kan op die manier aan twee kanten uit je bed stappen of, als dit te ingewikkeld zou worden zou je aan één kant een tafeltje tegen je bed aan kunnen zetten zodat je alle goede ideeën, die je ’s nachts ineens krijgt, makkelijk kan uitwerken. De kamer moet natuurlijk vooral voor jouw handig en praktisch ingedeelt zijn en daardoor kan eigenlijk alleen maar jij de binnenarchitect van deze nieuwe woning worden!
  Als je van je meubels kleine rechthoekjes uit een vel papier knipt zal je daarmee al heen en weer schuivend zien hoeveel mogelijkheden je zult hebben om daar binnen die vierkanten kamer iets gezelligs te maken.
  Ik hoop, dat je vanuit je kamer ook naar buiten toe een mooi uitzicht op een boom of de natuur zult hebben………dat verruimt een vierkante kamer enorm!
  Of, een warme kleur gordijnen, die kunnen ook bijdragen dat het bij jou binnen behagelijk zal worden. Veel plezier met het ontwerpen!
  Hartelijke groeten,
  Elsi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.