André Lascaris overleden

André Lascaris o.p., 1939-2017 (Foto: Lambert van Gelder)

In zijn woonplaats Nijmegen is op de vroege ochtend van 6 juli 2017 dominicaan en publicist André Lascaris (77) overleden. Zijn stoffelijk overschot is op 13 juli 2017 bijgezet in de grafkelder van het Dominicanenklooster van Huissen.

André Lascaris werd geboren op 29 augustus 1939. Hij deed zijn professie op 18 september 1959 en werd priester gewijd op 22 juli 1965. Hij promoveerde en doceerde in Oxford en gaf ook les in Hammanskraal (Zuid-Afrika), Nijmegen en Amsterdam.

Hij was oprichter en staflid van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving DSTS en schreef tal van boeken en een groot aantal artikelen, onder meer over het werk van René Girard en over vredeswerk.

Tot voor kort schreef hij nog artikelen voor deze website, genoemd naar een boek van zijn hand. De laatste bijdrage dateert van 23 mei. André werd in toenemende mate beperkt door de ziekte van Parkinson. Het typen ging niet meer, meldde hij vorige week.

De omstandigheden van zijn overlijden zijn symbolisch, zei prior Gerard Braks van het Dominicanenklooster Huissen. André had tot op het laatst een grote groep vrienden om zich heen.

De avond voor zijn dood had André een bedank- en afscheidsfeestje van de groep mensen die hem de afgelopen jaren op zondagmorgen reed van het verpleeghuis Berchmanianum en recentelijk Aqua Viva in Nijmegen naar de kloosterkapel van Huissen. Vervoer per gewone auto was niet meer mogelijk, het kon alleen nog per rolstoeltaxi.

Als bedankje kwam een groep mensen gisteren in de Betuwe bij elkaar om te jeu de boulen en samen te eten, aan een lange tafel. Daarbij heeft hij zich verslikt en kwam hij in ademnood. Hij werd in zorgwekkende toestand naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Daar kreeg hij in de loop van de nacht, in bijzijn van vrienden, familie en medebroeders, het sacrament van de zieken uit handen van prior en jaargenoot Gerard Braks. Om zes uur is hij overleden.

Dat hij in Gods vrede mag zijn.

*

Klik hier voor het in memoriam

Klik hier voor de toespraak van DSTS-directeur en vriendin Manuela Kalsky

Klik hier voor de verkondiging van prior van Huissen en jaargenoot Gerard Braks o.p. bij de uitvaart

Klik hier voor de toespraak van Thérèse Onderdenwijngaard namens de Girard-studiekring.

Zie ook: André Lascaris op Wikipedia

www.dominicanen.nl

Foto: Arjan Broers (2010)

7 Comments

Opgeslagen onder Geloven vandaag

7 Responses to André Lascaris overleden

 1. maria muller

  Lieve André … Leef voort in vreugde en vrede!!!
  Dank je wel voor onze vriendschap en al wat ik geleerd heb van jou.
  Wat heb ik genoten van jouw wijsheid, van de vieringen in Huissen, waarin jij voorging met je boeiende preken en nog veel meer. Dank dank dank!!!
  In mijn hart blijft de plek, die jij inneemt onveranderd kloppen.
  Van harte wil ik allen, die André gekend en beleefd hebben condoleren, in het bijzonder zijn medebroeders en Prior Gerard Baks van de Dominicaanse Gemeenschap Huissen.

 2. Leon Goertz passionist

  Vanaf 1963- 1965 was ik zijn klasgenoot bij de dominicanen op de Driehuizerweg te Nijmegen. Een rustige, wijze en hartelijke collega.
  Door zijn boeiende en baanbrekende publicaties heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd om de spiritualiteit van het Concilie vorm te gevenn. Voor mij was hij daarvoor een grote inspiratiebron gebleven.
  Dank je, André!

 3. Peter Duifhuizen

  Ik ben hem veel dank verschuldigd voor zijn goede raad in de periode toen ik veel problemen ondervond met de kerk als instituut. Zijn wijze raad bracht mij terug in het Geloof. Hij heeft in zijn diepgaande preken eens gezegd dat hij hoopte zelf eens beoordeeld te worden. Hij zag er niet tegen op, integendeel, hij zou het “fijn” vinden om het leven als een doorlopend verhaal te laten zien, als was het een optelsom van goede en kwade dagen. Hij ruste in Vrede. Peter D.

 4. Marry Baltus

  Allen wil ik condoleren met het verlies van Andre. Ik heb hem leren kennen toen ik een relatie had met zijn broer Rene. Het was fijn om met hem te spreken als wij elkaar ontmoette op verjaardagen. Moge hij rust vinden in de Heer, waar hij zou mooi over kon spreken en schrijven. Een groot verlies voor de congregatie en voor de familie. Veel sterkte allen. en hartelijke groet aan zijn familie. Marry

 5. Erik Lascaris

  Lieve oom André, je bent altijd een fantastische oom en vriend geweest. Karol en ik zullen je enorm missen…

 6. André Vos

  Onze pater familias noemde wij hem. Trouw in zijn contacten, gevoel voor humor en relativerend.

 7. Hans

  Hij ruste in vrede, deze wegzwijzer in onzekere tijden.
  Dank voor al je wijsheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.